17/04/2017. ENTRENAMENT INVISIBLE

 

 

Recull i actualització de diferents publicacions efectuades entre el 1989 i 2016 per Ricard Vila i publicades a:

Llibre Gel Vertical 1989, de Joan Quintana (part entreno escrita per Ricard Vila).

Cuadernos Barrabes i Revista Outdoor 2004-2005.

Curs de tècnic esportiu de Benasque, Cic.Escola Pia.

Cursos de promoció i didàctics sobre entrenament per a Trail a Verticrunners, Madteam, PSRRun, curs de Medicina i Socors a Muntanya i Feec.

Notes tècniques per als clients de RVTrainning (2011-2017).

ENTRENAMENT INVISIBLE PER A TRAILS I ULTRES

 S’anomena així perquè a priori “no es veu” però existeix. És bàsic i fonamental per al bon rendiment esportiu i gairebé tant important com l’entrenament físic en si mateix. La seva absència parcial o total pot portar a situacions de baix rendiment, sobreentrenament o lesió.

És evident que per millorar el rendiment hem d’entrenar fort i millor, però és fonamental el descans i el control de l’entrenament, no només d’una manera  autònoma sinó també amb l’ajut d’un entrenador, un metge esportiu, un massatgista, fisioterapeuta,… tenint en compte que no només serveix per a recuperar-se dels esforços sinó que també és fonamental per a millorar el rendiment aportant més energia.

És fonamental individualitzar “el mètode” segons els vostres paràmetres i amb l’assessorament d’un especialista i l’entrenador.

EN QUÈ CONSISTEIX L’ENTRENAMENT INVISIBLE?

Diferents i diversos aspectes són els que engloben l’entrenament invisible:

 • Control mèdic-esportiu de salut i rendiment amb una prova d’esforç específica per a la especialitat que practiquem. Analítica de sang i orina, control de % greix i muscular i dieta.

Com a mínim un cop per temporada, dues a poder ser. Cal que quedi ben ubicat en la programació que fa l’entrenador amb anterioritat.

          

 • Control de la dieta, pulsacions en repòs al matí i d’hores de dormir.
 • Hidratació continuada d’aigua ( més sals minerals i electròlits ) durant tot l’any i no només en èpoques de calor.

        

 • Ingesta de suplements vitamínics segons pauta mèdica. 
 • Una bona planificació dels avituallaments, sòlid, líquid i gels en la competició de Trail,Ultres i per etapes.                                                                                  
 • Estiraments diaris i sessió de massatge cada 15 dies per baixar tensió muscular.

       

 • Banys d’aigua molt freda i-o gel per baixar inflamacions.

      

 • En cas de lesió, parar l’activitat immediatament i visitar al metge esportiu, traumatòleg i fisioterapeuta per detectar la causa i iniciar la recuperació.
 • Ampolles, fregaments, hematomes sota les ungles, cops als dits, ungles clavades, esquerdades o caigudes.

    

 • Un dels millors recuperadors, que és el més barat però difícil d’aconseguir avui en dia, és el dormir. Cal dormir 8-9 hores cada dia per recuperar bé si entrenem a diari o a volum molt alt d’entrenament. Control de pols al mati en repòs.

 • També cal espai per al repòs i el temps d’oci. No tot és treball i entreno encara que el nostre objectiu sigui molt ambiciós.
 • Entrenament psicològic o autògen o guiat per un psicòleg esportiu i també pautat per l’entrenador durant els entrenaments. Cal identificar els punts forts i fluixos del nostre “coco” i treballar per a la seva millora. No tot és córrer, fer series i kms.
 • Treball de relaxació, respiració i visualització abans de la competició. Això també ajuda molt a millorar el rendiment.

 

LA OPINIÓ DEL PRACTICANT – PROFESSIONAL

Josep Mª Francès, corredor aficionat a curses d’asfalt, muntanya, trail  i alpinisme.Metge de professió.

Amb l’experiència dels anys de carreres, muntanya i els coneixements de fisiologia, la meva opinió és:

Tinc clar que si incompleixes, o diguem, no segueixes les pautes de l’entrenament invisible comences a anar pel mal camí:

Per exemple, si no fas els estiraments diaris i extres després d’un entrenament dur, a la curta i a la llarga el muscle va perdent  longitud, i la tècnica de carrera empitjora, perdent eficiència. Però el que és pitjor  és que al tenir menys recorregut, també es sobrecarregarà abans, i estarà mes exposat a trencar-se  ( altres factors també influeixen, com hidratació, alimentació, volum d’esforç…).

     

©2013-2017 Ricard Vila. Tots els drets reservats, prohibida la reproducció sense autorització

17/04/2017. ENTRENAMENT INVISIBLE